המרכזים לצדק חברתי היא תנועה ארצית של קהילות מקומיות הפועלת לקידום שוויון, דמוקרטיה וצדק חברתי בישראל.
אנחנו פועלים ופועלות בערים וביישובים, מתוך הבנה שהמרחב המקומי הוא הקרוב והרלוונטי ביותר לנו האזרחים, ובו ניתן להשפיע באופן הכי אפקטיבי על חיי היום-יום במדינה. המרכז לצדק חברתי הוא הלב הפועם של העשייה החברתית בעיר, המקום בו נגמר הייאוש ומתחילה התקווה. במרכז, המשתתפים עוברים תכניות הכשרה מקצועיות לאקטיביזם ולשינוי מדיניות במרחב המקומי, מקיימים אירועי קהילה ותרבות משותפים, ומתאגדים לקבוצות פעולה שמקדמות נושאים חשובים בעיר – כמו תחבורה ציבורית נגישה, חינוך שווה לכולם, תרבות ותעסוקה לצעירים, שמירה על ביטחון אישי ועוד עשרות סוגיות בוערות. כל מרכז מאגד סביבו קהילה חזקה ומגוונת של תושבים ותושבות שפועלת כדי לשפר את החיים בעיר ושמהווה בית ללמידה ולמפגש.
במרכזים לצדק חברתי צומחת המנהיגות הערכית הבאה של ישראל. העשייה שלנו מתחילה מלמטה, מתוך הבחירה של יותר ויותר ישראלים וישראליות לקחת חלק ולהיאבק על דמותה של המדינה. אנחנו פועלים מ-2016 כדי להגיע לכל עיר בישראל ולבנות ציבור ישראלי חזק ומאורגן שיש לו את הכוח לשנות את המציאות ולפעול יחד למען מדינה שוויונית, דמוקרטית וצודקת.
הצטרפו אלינו. אנחנו משנים ומשנות.
מרכזים לצדק חברתי © Designed & developed by Maayan Manor
העצמאות של המרכזים היא המרכיב החשוב ביותר עבורנו. מסיבה זו אנחנו לא שייכים ולא מחויבים לאף עירייה, מפלגה פוליטית או גורם כזה או אחר. כל שותפות שאנו יוצרים מתקיימת אך ורק אם היא מקדמת את המטרות שלאורן קמו המרכזים לצדק חברתי.
השותפים המרכזיים שלנו הם קודם כל אתם ואתן – הציבור. בעזרת התמיכה שלכם ושלכן בתשלום דמי חברות. מקור הכנסה נוסף שלנו הוא שיתופי פעולה עם ארגוני חברה אזרחית ועם קרנות מהארץ ומהעולם.
נקודת הבקיעה של המרכזים לצדק חברתי הייתה במחאה החברתית של 2011. חברי וחברות תנועת הבוגרים של השומר הצעיר לקחו חלק פעיל במחאה, במאהלים ומעגלי השיח ברחבי הארץ. במחאה ראינו לראשונה ובעוצמות שלא הכרנו לפני כן קבוצות של מבוגרים ומבוגרות שמרגישים כמונו שמשהו מקולקל, שהשיטה לא עובדת, ושואלים את עצמם איך אפשר להשפיע ולתקן.
המרכזים לצדק חברתי קמו הלכה למעשה ב-2016, בשיאו של המאבק על מתווה הגז ועל רקע משבר האמון בין הציבור הישראלי למנהיגות שלו. זיהינו כי הציבור הישראלי נמצא במצב של "חוסר אונים פוליטי נרכש" – חוסר יכולת כרוני לדמיין איך ניתן לעשות שינוי ולהשפיע. המרכזים הוקמו כדי לענות על הבעיה הזו, ולתת לאזרחים את הכלים והכוח לשנות.
התחלנו ברחובות במרכז קטן בפסאז' ברחוב הרצל המרכזי. הזמנו את התושבים סביבנו להשפיע על העיר שלנו לטובה. מתוך תכניות ההכשרה הראשונות נוצרו קבוצות הפעולה הראשונות שאיתן הובלנו קמפיינים במגוון סוגיות עירוניות ולאט לאט נוצרה במרכז לצדק חברתי קהילה.
פעילים מראשון לציון ומודיעין שהגיעו לקורסים ברחובות הקימו שני מרכזים חדשים בשיתוף עם בוגרי ובוגרות השומר הצעיר שהקימו מרכזים נוספים בחיפה וחריש.
בכל שנה מאז אנו מקימים מרכזים חדשים.