הבחירות המקומיות הן צעד ראשון לשיקום המדינה. בחודשים האחרונים, לצד הכאב הגדול, נחשפנו לכוחות עצומים של החברה הישראלית, של מי שלא חדלו להתגייס, לסייע, להתנדב ולבנות. בתוך כך בלט כוחן של הרשויות המקומיות. אל מול האתגרים המורכבים, אל מול מציאות משתנה ותחת האיומים שלא פסקו – הערים והרשויות שלנו נלחמו יום-יום, ושוב ושוב ראינו עד כמה התנהלותן מעצבת את חיינו.
העיר היא המרחב הקרוב והמשפיע ביותר על היום-יום שלנו, והיא המקום בו הקשר בין נבחרי ונבחרות הציבור לבין התושבים והתושבות הוא הישיר, המחויב והמיידי ביותר.
ב-27.2 נצא לבחור את המנהיגים והמנהיגות בעיר שלנו. בכך, נוכל לעצב ולהשפיע על סדרי העדיפויות, על חלוקת המשאבים ועל עיצוב מרקם החיים החברתי. דווקא עכשיו – אנו זקוקים למנהיגים ומנהיגות המסוגלים לקחת את התפקיד הקשה והמאתגר הזה – להוביל את הערים שלנו, לקדם בהן שוויון ודמוקרטיה וליצור דרך חדשה לבנייתה של החברה הישראלית.
דווקא עכשיו, למען העתיד, צריך לבחור בעיר.
פעם ב-5 שנים ניתנת לנו הזכות להחליט מה חשוב לנו כתושבים ותושבות, איזה ערכים נרצה לקדם ומי האנשים שנרצה שייצגו אותנו.
הבחירות המקומיות מעצבות את איך העיר תעבוד. במציאות של מערכות בחירות ארציות חוזרות ונשנות, וממשלות שמתקשות לקדם מדיניות באופן עקבי, עולה האמון הציבורי בשלטון המקומי ועוד ועוד סמכויות מועברות אליו ונלקחות על ידו. כיום, אין כמעט תחום שלא נקבע במידה כזו או אחרת בשלטון המקומי.
למרות כל זה, אחוז ההצבעה וההשתתפות בבחירות המקומיות בציבורים רבים נשאר נמוך מאוד. בשכונות רבות בהן אחוז ההצבעה לבחירות הארציות יכול להגיע עד 75%, ההצבעה בבחירות המקומיות תהיה בין 45% ל-55% בלבד.
הייצוג במועצת הרשות וזהות ראש העירייה מוכרעים בבחירות, ולכן חשוב לתת את הקול למי שמתחייבים לקדם את הערכים בהם אנחנו מאמינים. במיוחד בימים אלה, בחירת ראש או ראשת עיר יכולה להיות בעלת משקל גדול במיוחד, כשמולנו אתגרים כה רבים.
הבחירות המקומיות מתקיימות אחת ל-5 שנים. הבחירות הקרובות יתקיימו ב-27 בפברואר 2024, י"ח באדר א' ה'תשפ"ד. הקלפיות יהיו פתוחות מהשעה 7:00 בבוקר ועד ל-22:00 בלילה.
כן! בבחירות המקומיות הונהג יום שבתון בדומה לבחירות לכנסת, החל מ-2018. גם אם אינכם/ן עובדים/ות ברשות המקומית בה תצביעו, אתם/ן זכאים/ות ליום חופש כל עוד יש ברשות שלכם/ן בחירות מקומיות.
בבחירות המקומיות כל תושב ותושבת ישראליים מעל גיל 17 יכולים להצביע, בהתאם לרישום בפנקס הבוחרים.
כדי לדעת אם את/ה רשומ/ה בפנקס העירוני שלך, ניתן להתקשר למוקד של משרד הפנים: 077-979-0060
או לשלוח SMS / וואסטאפ לטלפון: 053-380-1464
הודעה לבוחר ולבוחרת תישלח בדואר עם מיקום הקלפי בו מצביעים. אם לא קיבלת הודעה לבוחר/ת, אפשר לבדוק לגבי מיקום הקלפי במוקד של משרד הפנים בטלפונים: 1-800-101-975 או 077-979-0060. או באתר הבחירות הממשלתי בכתובת https://www.gov.il/apps/moin/bocharim/
יש להביא לקלפי תעודה מזהה. ניתן להצביע עם התעודות המזהות הבאות: תעודת זהות (רגילה או ביומטרית), דרכון, רשיון נהיגה ו/או חוגר.
* לבדיקת מיקום הקלפי, יש להכין מספר זהות ואת תאריך ההנפקה של תעודת הזהות.
בגלל דחיית הבחירות, פנקס הבוחרים נקבע ואין אפשרות לשנות כתובת לצורך השתתפות בבחירות. עליך להצביע בעיר בה נרשמת עד תאריך 14.9.2023.
בבחירות המקומיות מצביעים ומצביעות בשני פתקים:
פתק צהוב – לראש הרשות המקומית.
פתק לבן – לרשימה למועצת הרשות.
הפתק הצהוב מיועד להצבעה לראש הרשות- ראש העירייה/מועצה מקומית. לרוב, מדובר במתמודדים הרצים בראש רשימה (כלומר הם חלק מרשימה המתמודדת בבחירות ואליה ניתן להצביע בפתק הלבן), אך לעיתים ישנם מתמודדים הרצים רק לראשות העירייה ללא רשימה.
הפתק הלבן מיועד לרשימה למועצת הרשות – ככל שרשימה תקבל מספר קולות גבוה יותר, כך ייכנסו למועצה יותר חברים וחברות מקרב הרשימה, ממש כמו המפלגות בבחירות לכנסת.
לאחר ספירת תוצאות הבחירות, מועמד/ת אחת/ד לראשות (במידה וזכתה ביותר מ-40% מהקולות) תהיה ראש העירייה. במידה ואף מועמד/ת לא מקבל/ת מעל 40% מהקולות יתקיים סיבוב שני לבחירות לראשות בלבד (פתק צהוב) – הבחירות יתקיימו ב-14.11.
המועמד/ת הזוכ/ה ירכיב את הקואליציה של מועצת העיר לפי כמות הקולות שניתנו לכל רשימה- ממש כמו בבחירות הארציות. ככל שלרשימה יהיו יותר קולות, כך יהיו לה יותר מושבים במועצת העירייה, וכוחה בקואליציה יגבר.
חשוב לזכור: לא חייבים להצביע לראש הרשות ולרשימה זהה. ניתן לבחור להצביע לראש ראשות העומד בראש רשימה אחת בפתק הצהוב, ולרשימה אחרת לגמרי בפתק הלבן.
מספר חברי וחברות מועצת העיר משתנה לפי גודל הרשות המקומית. כמות בעלי זכות הבחירה מתוך מספר התושבים הוא המספר הקובע כמה חברי וחברות מועצה יהיו בעיר.
ברשויות מסוימות, מספר הקולות הנדרשים כדי להיכנס למועצה ולייצג את התושבים הוא מאות בודדות, וברשויות אחרות, אלפים. החלוקה היא לפי כמות התושבים – על פי המפתח הבא:
מועצת העיר (או הרשות המקומית) היא כמו “הכנסת של העיר” – היא המייצגת את התושבים והתושבות באופן הנגיש והקרוב ביותר. חברת או חבר מועצה אינם מקבלים שכר על תפקידם, והוא ממולא בהתנדבות מלאה, למען העיר ולמען התושבים. חברי המועצה היחידים אשר מקבלים שכר הם סגני/ סגניות ראש העירייה, אשר מספרם מצומצם.
חברי המועצה מקבלים לידיהם סמכויות שונות והם אחראים על נושאים ספציפיים הקשורים בניהול הרשות, כדרג ציבורי נבחר, שתפקידו לדאוג לאינטרס הציבורי של כלל התושבים והתושבות: תיקים שונים הקשורים בניהול הרשות כמו תיק החינוך, הרווחה, צעירים, לצד חברות בוועדות כאלה ואחרות כמו תכנון ובנייה, תקציב ועוד. לחברי וחברות המועצה האחריות והסמכות לאשר את החלטות העירייה כולה, ולקדם מדיניות עירונות ויישובית, והם כפופים לסמכותו של ראש העיר.
מליאת המועצה מבטאת את הקואליציה של העיר, ועליה לקדם את האג’נדות והנושאים שחשובים לתושבים, לראש העירייה ולסגל המקצועי. בדומה למשרדי הממשלה, גם חבר/ת מועצה המחזיק/ה בתיק כזה או אחר עובד/ת בצמוד לדרג המקצועי המקומי. כך למשל מחזיקת תיק הרווחה תעבוד בצמוד למנהלת אגף הרווחה העירוני, ממש כמו שרה ומנכ”לית.
במועצות האזוריות מונהג השלטון הדו-רובדי. לכל יישוב במועצה האזורית יש ועד מקומי ונציגות נבחרת במועצה האזורית. הוועד המקומי נבחר על ידי תושבי היישוב עצמו, ובנוסף, נבחר/ת נציג/ה נוספ/ת למליאת המועצה האזורית.
היחס בין המועצות האזוריות לבין היישובים מורכב משני רבדים שלטוניים:
ברובד העליון – המועצה האזורית, המורכבת מנציגי היישובים שבתחום המועצה ובראשה עומד/ת ראש/ת מועצה, אשר נבחר/ת בבחירות אישיות על ידי כלל התושבים. חברות וחברי היישוב בוחרים גם את נציג היישוב למליאת המועצה.
ברובד התחתון – הוועדים המקומיים שביישובים, גם אותם בוחרים התושבים.
ההצבעה מתקיימת בשלושה פתקים:
פתק לבן – מועמדים/ות מטעם היישוב למליאת המועצה
פתק צהוב – מועמד/ת לראשות המועצה
פתק כחול -מועמדים/ות לוועד המקומי של היישוב עצמו
מתנדבים ומשפיעות בבחירות לרשויות המקומיות
אנחנו צריכים את כולכם וכולכן, מי שמאמין בעקרונות מגילת העצמאות ורוצה לשמור על הבית. בואו להתנדב עם 'חופשי בעירנו' ולהשפיע במקומות שזקוקים ומתאימים לכם ולכן!
מרכזים לצדק חברתי © Designed & developed by Maayan Manor